top of page
  • Szerző képeFarkas Zsombor

Őrület a nikkel piacán



Nem újdonság, hogy az ukrán-orosz háború kirobbanása óta extrém magas volatilitás figyelhető meg a világ tőzsdéin, nem kivétel ez alól a nyersanyagok piaca sem. A nikkel egészen elképesztő árfolyam emelkedésnek esett áldozatul, két napon belül majdnem 250 százalékkal került feljebb a London Metal Exchangen jegyzett 3 hónapos kontraktus ára. Az elmúlt években megfigyelhető 20.000 dollár/tonna körüli ársávot elhagyva, egészen a tonnánkénti 100.000 dolláros szintig száguldott az árfolyam március 8-án.

Az LME-n kereskedett 3 hónapos nikkel kontraktus árfolyama 2016-tól 2022 március 8-ig, Forrás: zerohedge.com

Soviet Metal Echange


Pontosabban csak száguldott volna, mivel az LME március 8-án 08:15-kor közbelépett és felfüggesztette a nikkel kereskedését és törölte az aznapi összes, mintegy 9000 darab kötést $3,9 milliárd értékben. Ezáltal becslések szerint $1,3 milliárd profittól és veszteségtől elszakítva, illetve megóvva a befektetőket.

Az LME-n kereskedett 3 hónapos nikkel kontraktus árfolyama március 8-án, Forrás: bloomberg.com


Ezzel a döntéssel nem meglepő módon jelentős felháborodást váltott ki számos érintett üzletkötőből, hedge fundból. Az AQR Capital Management alapítója – ami a világ 14. legnagyobb hedge fundja – Clifford Asness a traderek legitim profitjának elrablásával vádolta a tőzsdét.


Elméletileg a tőzsdék elsődleges funkciója a kereskedés biztosítása lenne, szabályozott körülmények között, melybe nem fér bele, hogy szabályosan megkötött ügyleteket, melyek a vevő és az eladó fél kölcsönös beleegyezése alapján születtek meg, visszamenőleges hatállyal töröljön egy tőzsde. Így végeredménybe az LME kisegítette a shortosokat, jelentős profitokat elvéve az emelkedésre spekulálóktól.


Ellenben Matthew Chamberlain, az LME vezérigazgatója szerint szükséges volt a kereskedés felfüggesztése és az aznapi kötések törlése, mert a kialakult extrém magas árfolyam óriási új margin követelményeket jelentett számos piaci szereplőnek, mivel a volatilitás növekedésével jellemzően a klíringházak a margin követelményeken is emelni szoktak. A nikkel estében például március 7-én 12,5 százalékkal emelték meg, $2000-ról $2250-ra a tonnánkénti letétet. Amennyiben a piaci szereplők nem tudják teljesíteni a megemelkedett leléti követelményeket, úgy az LME Clear, ami a tőzsde elszámolóháza és egyben a központi szerződő fél szerepét is betölti, olyan mértékű veszteséggel nézett volna szembe, ami akár a klíringház bedőléséhez is vezethetett volna. Emellett számos befektetési bank is nehéz helyzetbe kerülhetett volna, mivel jellemzően ők biztosítják az ügyletekhez szükséges tőkeáttételt. Tehát lényegében az összes szereplő nehéz helyzetbe került volna, ami akár a teljes piac működését is veszélybe sodorhatta volna. Ezért érvelése szerint, az LME a rövid távú népharaggal áldozott a hosszabb távú stabilitás oltáránál.


London Metal Exchange

Az LME híres Trading Ringje, ahol nyílt kikiáltásos kereskedés folyik, Forrás: standard.co.uk

A London Metal Exchange egyike az elenyésző számú megmaradt nyít kikiáltásos tőzsdéknek, mely a mai napig üzemel még. A nyílt kikiáltásos kereskedés 11:40-17:00 között tart, 3 szakaszban. Minden szakaszban egy-egy termékkel 5-5 perces periódusokban kereskednek. Így például egy nap összesen 3-szor 5 percet lehet ebben a formában kereskedni a nikkellel. A nyílt kikiáltásos mellett üzemeltet a tőzsde egy telefonos, illetve egy elektronikus kereskedési rendszert is, utóbbi 01:00 és 19:00 között tart nyitva.

Példa egy kereskedési szakasz felépítésére, Forrás: lme.com


A 8 milliárd dolláros margin call


A Tsingshan Holding Group Co., mely a kínai Xiang Guangda tulajdonában van, a világ egyik legnagyobb nikkel és rozsdamentes acél kitermelője. Ezáltal természetes long kitettséggel rendelkezik a nikkel piacán. Ezt a kitettséget fedezendő a különböző kitermelő cégek jellemzően short pozíciókat szoktak felvenni az adott nyersanyagban, így csökkentve a potenciális veszteségeiket, amennyiben a kitermelt nyersanyaguk ára esni kezdene. E célból épített ki short pozíciókat a Tsingshan is 150.000 tonna értékben. Feltételezések szerint az első rövidre eladási ügyleteket $20.000-os árfolyam környékén kötötték. A normál kockázatkezeléshez köthető fedezeti ügyletek mellett említésre méltó, hogy a cég kifejlesztett egy olyan technológiát, amivel olcsóbbá tudja tenni az akkumulátorokba kerülő nikkel előállítását, ezért féltételezésük szerint nőnie kéne a nikkel kínálatának, ezzel lefele tolva a nikkel árfolyamát, ezért nem kizárható, hogy spekulatív célból is vehettek fel short pozíciókat.


A probléma akkor csúcsosodott ki mikor a nyugati világ nagy része összezárt és embargó alá vette az orosz nyersanyagok importját, köztük a nikkelét is, számos egyéb gazdasági szankció mellett. Nos, Oroszország a világ nikkel kitermelésének 17 százalékáért felel, évi 280.000 tonnával. Nem beszélve a már hosszú hónapok óta jelenlévő ellátási-lánc problémákról és az ESG mozgalom miatt elmaradt kapacitás bővítő beruházásokról. Emellett a nikkel iránt megfigyelhető egy tartós kereslet növekedés a közel múltban és várhatóan a következő években is, mivel amellett, hogy az egyik legfontosabb iparifém, nélkülözhetetlen eleme a litium-ionos akkumulátoroknak és így az egyre jobban terjedő elektromos autóknak is.

Oroszország hozzájárulása a főbb nyersanyagok kitermeléséhez, Forrás: aswathdamodaran.blogspot.com


Visszatérve a Tsingshanra, a cég összes short pozíciójának csak az egy ötöde volt az LME-n kötve, a többi az OTC piacon különböző bankokkal kötött derivatív ügyleteken keresztül jelentkezett. Így a március 7-i záróárakkal számolva is $8milliárdnyi új letétet kellett volna betolni a Big Shotnak becézett Xiang Guangdanak. Nem csoda, hogy egy a GameStop-hoz hasonló short-squeeze alakult ki a nikkel piacán is, ahogy a befektetők kétségbe esetten próbálták zárni a short pozícióikat, ezzel még feljebb lökve az árfolyamot, hiszen egy short lezárása csak egy piaci áron történt vétellel lehetséges.


A történetet tovább bonyolítja egy újabb kínai szál is, mivel nem kizárható, hogy az LME-t részben tulajdonló Hong Kong Exchange and Clearing közbelépése vezetett a kereskedésbe való drasztikus beavatkozáshoz, így kisegítve a Tsingshant. Emellett egy kínai állami banknak (China Construction Bank), – amin keresztül a Tsingshan kötötte a derivatív ügyletei egy részét – már a március 7-i, hétfői 70 százalékos emelkedés után haladékot kapott az LME-től a megnövekedett letéti kötelezettségének teljesítésére. Az LME természetesen tagadta, hogy bármelyik érintett fél befolyásolta volna a döntésében.


Mi történt a kereskedés felfüggesztése után?

Az LME-n kereskedett 3 hónapos nikkel kontraktus árfolyama január elsejétől, a piros körrel jelölt időszakban volt felfüggesztve a kereskedés, Forrás: www.lme.com


Az LME egészen március 16-ig nem indította újra a nikkel kereskedését, egy hetet adva a piaci szereplőknek, hogy elegedet tegyenek a március 7-i, hétfő esti záró ár szerinti margin követelményeknek. Március 16-án végül úgynevezett napi ár limitekkel indult újra a kereskedés. Ez az jelenti, hogy az előző záróár +/- 5 százalékban határozták meg az adott napi maximális ár elmozdulást, minden más LME-n kereskedett termék is kapott egy 15 százalékos limitet. A nikkel limitjét később 8%, 12% majd március 27-től napi 15 százalékban határozták meg, ami április közepefelé még mindig érvényben van.


Egy biztos, az LME-nek kezdenie kell valamit az OTC ügyletekkel, mivel nehéz arra prudens működést és kockázatkezelést alapozni, ha csak a tényleges ügyletek egy részéról van információja. Természetesen nem példa nélküli az, hogy egy tőzsdét bezárnak ideig óráig. A 2001 szeptember 11-i terrorcselekmények folytán a New York Stock Exchange például négy napra bezárt, de nem kell messzire menni egy másik, frissebb esethez sem, hiszen a Moscow Exchange majdnem egy teljes hónapig tartott zárva a háború kitörése után. Másrészről az LME-nek vissza kell nyernie azon befektetők bizalmát, akik úgy érzik, hogy a Tsingshan és a többi shortos ,,Too big to fail”-nek bizonyult. Ellenkező esetben más árutőzsdék lehetnek a történet nagy nyertesei, mint például a Chicago Mercantile Exchange vagy a Shanghai Futures Exchange.


Farkas Zsombor


A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik, ezért a cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

bottom of page