top of page
  • Szerző képeFarkas Zsombor

Bitcoin, mint törvényes fizetőeszköz?

A kérdésre a válasz az, hogy igen, ez minden bizonnyal valóra vált idén szeptember 7-én. Méghozzá El Salvadorban, mely egy kicsi, egy ötöd Magyarország területű, 6.8 millió lakossal rendelkező ország Közép-Amerika nyugati partján. A képen pedig az ország jobboldali populista elnöke Nayib Bukele áll – lezseren megfordított baseball sapkában – aki pénzügyi történelmet készül írni a Bitcoin törvényes fizetőeszközzé tételével.

USD vs. BTC?


Az országban mind ez idáig az amerikai dollár volt az egyetlen törvényes fizetőeszköz, mely 2001-ben váltotta le az elődjét, a colónt. A dollarizációnak köszönhetően az ország devizájának árfolyámkockázata jelentősen mérséklődött, hiszen lényegében az amerikai dolláréval lett egyenlő és képes volt azóta éves szinten csupán 2.03 százalékos inflációt felmutatni, ami a legalacsonyabb érték egész Latin-Amerikában az elmúlt húsz évet tekintve.


Emellett a dollár sokkal jobban vonzotta be a külföldi tőkét és beruházásokat, melyből sokat profitált az ország gazdasága. Cserébe viszont az ország jegybankja a FED lett, így kiengedte hatásköréből a monetáris politikáját, ami azt jelenti, hogy nem tudja többek között se a pénzkínálatot se a kamatokat befolyásolni. A koronavírus-járvány alatt pedig bebizonyosodott, hogy az ország saját monetáris eszköztár nélkül jóval sérülékenyebb a külső sokkokkal szemben.


Tehát a dollár mellé csatlakozott a Bitcoin, mint törvényes fizetőeszköz, vagyis lehet vele adót fizetni, hitelt törleszteni és az összes gazdasági szereplő kénytelenné vált elfogadni áruk és szolgáltatások ellenértékéül. Emellett a Bitcoinban történt tranzakciók után tőkenyereség-adót sem kell fizetni. Nos, a törvény elfogadása után több helyen is hetekig ismétlődő, nagyobb tüntetések alakultak ki, mivel a lakosság 90 százaléka nem akarja, hogy kötelező legyen a kriptovalutát elfogadni, 75 százalék pedig továbbra is inkább dollárt használna. Valamint aggódnak az emberek, hogy mi lesz, ha az állami újraelosztás – mint például a nyugdíjfolyósítás is – esetleg Bitcoinban történne, aminek előre be nem látható következményei lennének.


Na de miért is kellhet Bitcoin El Salvadornak?


Évente mintegy 6 milliárd dollárt utalnak haza az anyaországba – 95 százalékban az USA-ból – a külhoni el salvadoriak, ami több mint a GDP 20 százalékának felel meg, ez pedig sok helyinek a fő bevételi forrása. Ezek általában kisebb összegek és gyakran napok mire megérkeznek, mivel jellemzően készpénzt küldenek haza olyan szolgáltatókon keresztül, mint a Western Union, mely komoly díjakat számol fel a szolgáltatásért cserébe. Na, de miért készpénzt? Azért, mert a külhoniak is – akik mintegy 4 millióan vannak – gyakran készpénzben kapják a bérüket, továbbá a helyi lakosság kb. 70 százalékának nincsen bankszámlája, ami még nehezebbé teszi a történetet. A probléma nem ér véget a hazautalással, hiszen bankszámla híján, a helyiek részéről ez sokszor személyes átvételt igényel, amihez nem ritkán hosszú órákat kell utazni, ami egy idősebb ember számára, akit mondjuk az unokái tartanak el az Egyesült Államokból, egészen komoly próbatétel és akkor még nem vettük figyelembe az elég rossz közbiztonságot sem.

A hazautalások összege a GDP százalékában, Forrás: zerohedge.com


Ezen a problémán próbál orvosolni Bukele. Az erősen kérdőjeles hátterű, amerikai Zap Solutions segítségével létrehoztak egy Chivo névre hallgató applikációt, amivel elméletben ingyenesen lehet váltani, küldeni és fogadni Bitcoint és dollárt is egyaránt. Sőt, minden el salvadori állampolgár a regisztrációért cserébe kap 30 dollárt, melyhez csupán egy mobil szám és egy személyi igazolvány kell. Az applikáció a kihelyezett ATM-ekről olvassa le az adott QR kódot és ezután történik meg a kiválasztott tranzakció. Az app egy Lightning Network nevezetű technológiát használ, ami egy Layer 2 protokoll, ennek köszönhetően pedig – a blokkláncon futó Bitcoin viszonylag hosszabb tranzakciós ideje ellenére – szinte azonnali tranzakciókat tesz lehetővé, közel nulla tranzakciós költségek mellett.

A Chivo applikáció használat közben, Forrás: Camilo Freedman/Bloomberg News

A Lightning Network, ami egy Layer 2 típusú protokoll a Bitcoin skálázhatóságának a problémáját igyekszik megoldani. Mégpedig a blokklánc technológiára (Layer 1) ráépülve, fölé helyezkedve – melyen fut a Bitcoin is – egy fajta plusz képességet szándékozik biztosítani. Ennek a módja az, hogy egy peer to peer típusú rendszert használva, két irányú mikro fizetési csatornákat hoz létre, melyek mindig két csomópont között működnek. Tehát, ha például két fél akar utalni egymásnak, akkor ellentétben a blokkláncon történő tranzakciókkal, itt nyílik egy privát csatorna kettőjük között, mely a tranzakció teljesülésével bezáródik és a blokkláncon csak ezután történik meg az adatfeldolgozás, így gyorsítva magát a tranzakciót. Összefoglalva a Lightning Network fő célja a tranzakciós idő lerövidítése és a költségek minimalizálása.

Na de honnan lesz Bitcoinja az országnak? Bukele bejelentése alapján az országban megtalálható vulkánok geotermikus energiáját felhasználva terveznek majd Bitcoint bányászni, mely projekt részletei erősen hiányosak egyelőre. Emellett létrehoztak egy 150 millió dolláros likviditási puffert az egyik állami fejlesztési bankban, mellyel elsősorban a kriptodeviza volatilitását igyekeznek ellensúlyozni. Erre szemmel láthatóan szükség is van, mivel a bevezetés napján a Bitcoin nem okozott csalódást, egyből megmutatta azt a hírhedt volatilitását lévén, hogy napon belül több mint 17 százalékot esett. Érdekesség, hogy az esés hatására több kriptotőzsdén merültek fel problémák. A Coinbase például számos tranzakciót késleltetve, vagy nem is teljesítettszeptember 7-én.

A Bitcoin teljesítménye április elejétől, mely hónapban élete csúcsúra ment, Forrás: Bloomberg


Az esést kihasználva Bukele egy tweetben jelentette be, hogy vettek további 150 Bitcoint és így már 550 darabbal rendelkeznek, melyek összértéke kb. 26.6 millió dollár.

Forrás: twitter.com


El Salvador és a Világ


A Bitcoin adoptációjának célja a lakosság minél szélesebb körben való integrálása lenne a pénzügyi szolgáltatásokba. Ám nem csak a helyi lakosság zöme nem támogatja ezt a törvényt, amit nem mellesleg pár óra alatt nyomott át Bukele a törvényhozáson még júniusban a privát szektorral való egyeztetést teljesen mellőzve. Az IMF-el elakadtak a tárgyalások egy 1.3 milliárd dolláros hitellel kapcsolatban, melyre az országnak nagy szüksége lenne a következő években esedékes adósságok törlesztése végett. A Világ Bank pedig határozottan jelezte, hogy nem támogatja az ötletet és nem is hajlandó segíteni az implementációban. A Biden adminisztrációval se éppen felhőtlen az ország kapcsolata, mióta idén májusban meglehetősen antidemokratikus módon távolított el öt alkotmánybírót a pozíciójukból Bukele.


A kötvénypiacok se fogadták túl jól a törvénytervezet elfogadását. Az idén már így is elég siralmasan teljesítettek El Salvador államkötvényei, mivel a legtöbb hitelminősítő lejjebb fokozta az ország államadósságát, továbbá az IMF-el elakadt tárgyalások, a tavalyi 10 százalékos költségvetési hiány és a 90 százalékos GDP arányos államadósság se segítettek a helyzeten. Ezt a trendet eszkalálta tovább a Bitcoin színrelépése, mivel így újabb addicionális kockázat került a képbe, ezért a kötvény árfolyamok tovább estek, a hozamuk pedig kilőtt.


2025-ben lejáró el salvadori államkötvény hozama és árfolyama

Forrás: Bloomberg


A bevezetéssel kapcsolatos fő kockázatokat hasonlóképpen látják az azt kritizálók. Egyrészt senki nem tudja, hogy ennek milyen makroökonómiai hatásai lesznek, hogyan fog hatni a pénzügyi stabilitásra vagy, hogy milyen mértékben fogja elősegíteni a különböző illegális tevékenységek további térnyerését. Itt elég csak a Latin-Amerikában egyáltalán nem ritka számba menő emberrablásokért kért váltságdíjakra gondolni, melyek szempontjából a Bitcoin anonimitása kész főnyeremény. Továbbá a térség pénzügyi történelme se ad túl sok okot a bizakodásra, hiszen számos pénzügyi összeomlás tanúi lehettük csak a közel múltban, mint például a sorozatos államcsődök Argentínában, vagy a hiperinfláció Venezuelában. Emellett az is érdekes kérdéseket vet fel, ha Bukele a költségvetés terhére ad-vesz Bitcoint, azzal akár a költségvetési hiányt is csökkentheti, amennyiben emelkedik az árfolyam, viszont, ha nem úgy alakulnak a dolgok, akkor akár még közelebb lökheti az országot az államcsőd felé vezető úton.


Mindenesetre a pénzügyi világ mellett a kormányok és a jegybankok is figyelemmel fogják követni ezt a kísérletet, melyről egyelőre senki sem tudhatja biztosan, hogy milyen eredményeket lesz képes felmutatni a jövőben. Azonban, ha a hazautalások költsége tényleg jelentősen csökkenthető ily módon, az biztos, hogy számos hasonló helyzetben lévő, jellemzően környékbeli ország, mint például Guatemala vagy Honduras követheti El Salvador példáját.


Farkas Zsombor


Jelen bejegyzés először a Budapest Investment Club korábbi blogján jelent meg 2021. 10. 22-én.


A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik, ezért a cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.



bottom of page