top of page
  • Essősy Kíra

Energia-nagyhatalom ide vagy oda, a norvég korona folyamatosan gyengül

Frissítve: 2022. nov. 8.

Forrás: unsplash.com


Olaj- és gáztermelő nagyhatalom


A norvég koronát (NOK) az ország olaj- és gáztermelő nagyhatalmi helyzete miatt áruvalutának tekintik olyan pénznemekkel együtt, mint az ausztrál dollár (AUD) és a kanadai dollár (CAD). A szoros gazdasági és politikai kapcsolat az Egyesült Államokkal régóta segíti gazdasági helyzetüket, hiszen kölcsönösen elengedhetetlenek egymásnak mind export, mind import oldalról. Csak hogy egy példát hozzak, Norvégia az USA 49-ik legnagyobb exportőre mintegy 4,4 milliárd dolláros forgalmával.


Norvég export értéke az USA-ban, dollárban mérve Forrás: Tradingeconomics


Ahogyan a 2021-es ábra is mutatja, Norvégia óriási volumenű exportőre az Egyesült Államoknak, mégis, a norvég korona idei (kisebb) erősödése ellenére az amerikai dollár, mint globális menedékeszköz erősebbnek bizonyult a koronával szemben.


A gyengülés kezdete


A norvég fizetőeszköz augusztus vége óta folyamatos gyengülésnek az elszenvedője. A magas energiaárak nyáron ralit indítottak el az egész világon, majd ezek az árak visszaestek, és a gazdasági stabilitás megtartása, plusz az állam befektetési alapjának növelése érdekében a norvég központi bank, a Norges Bank, augusztus 31-én bejelentette, hogy növeli a NOK eladásait 3,5 milliárd dollárra/nap az előtte beígért 1,5 milliárd dollár/nap helyett. A döntés célja egy kiegyensúlyozottabb NOK-áramlás biztosítása, és semlegesítése az olajtársaságoktól származó áramlásoktól, amelyeknek minden nap NOK-ot kell vásárolniuk a jövőbeni adófizetések fedezésére.


A lépés megítélése megosztó, Dane Cekov, a Nordea egyik elemzője így nyilatkozott a hirtelen hozott banki lépéséről;



A norvég korona gyengülése 2022-ben a dollárral szemben Forrás: TradingView


Ahogy látjuk, az USD árfolyama június 14-én átlépte a 10 koronás lélektani határt, (10,012-vel, ha pontos adatra lenne szükségünk) a norvég fizetőeszközzel szemben az év eleji 8,82-es szintről indulva. Az USDNOK árfolyama augusztus 10-én 9,51-ig ereszkedett le, ám az energiaárak ezt követő azonnali visszaesése és az Európai Unióban potenciálisan bevezetendő energiaár-sapka lehetősége lejjebb húzta a koronát, és szeptember 30-án visszatért a 10-es szint fölé, 10,91-es csúccsal, és azóta is makacsul ragaszkodik ehhez az árszinthez.


Az ábra szintén nagyon jól szemlélteti a korábban említett gyengülést a Norges Bank bejelentése óta, hiszen augusztus 31-ike óta megállás nélkül veszít az értékéből a korona a dollárral szemben.


A norvég korona gyengülése az utóbbi 4 évben az USD-hez képest Forrás: TradingView


Persze, ha messzebbről, hosszabb időtávon szeretnénk átlátni a korona gyengülését, akkor azt sem elhanyagolható megemlíteni, hogy már a 4-5 éves távlatban elkezdődött a fokozatos, nehezen észrevehető gyengülés, viszont, ahogy azt az ábrán is láthatjuk, a pandémia 2020-as detrimentáló megjelenése miatt egy rövid időre elérte a dollár a 12 koronás szintet is a norvég devizával szemben.

Azóta kissé rendeződött a piac, de mint az előbb említettem, a 10-es határértéket még mindig meghaladja a napi árfolyam.


Befolyásoló tényezők - előny vagy hátrány a nagy hatalom?


A nagyhatalmi pozíció átok és áldás is egyben, mivel Norvégia olajkitermelése a Föld egyik leggazdagabb országává tette őket, viszont ez egyben sebezhetővé teszi mind az országot, mind a pénznemüket.


Hosszú távon a norvég korona árfolyama, mint előbb említettem, az olajártól, valamint Norvégia és más országok közötti árkülönbségtől és makrogazdasági hatásoktól függ. A korona árfolyamát rövid távon a nemzetközi pénzügyi turbulencia és a más országokkal szembeni kamatkülönbözet is befolyásolja.


FED, EKB és norvég alapkamat összehasonlítása, 2022. október 13.


Mint tudjuk, az árfolyamok sokféleképpen hathatnak egy ország gazdaságára. Például a korona árfolyama befolyásolja a norvég áruk és szolgáltatások iránti keresletet, a norvég pénzügyi befektetések megtérülését a más országokban végzett befektetésekhez képest, valamint a belföldi inflációt az importárakon keresztül. Mivel a norvég gazdaság relatíve kis méretű és nagyon nyitott, a korona árfolyama viszonylag nagy jelentőséggel bír a gazdasági fejlődés szempontjából.


A sebezhetőség alatt az értendő, hogy míg Norvégia szomszédai számos más iparágat fejlesztettek, beleértve a telefongyártást, autógyártást, elektronikát vagy akár a bútorgyártást is, addig Norvégia továbbra is erősen függ a kitermelő iparágaktól, mint például az olajipartól, a bányászattól és a halászattól.


A korona árfolyamának és az olaj árának az erős kapcsolata valószínűleg a hazai gazdaság kőolajszektorától való függésének mértékétől függ. Alapesetben az olajár növekedése erősítő hatással kéne hasson a korona árfolyamára, de a bejelentett olajársapka miatt ez most ellenkezőleg hat az említett valutára. Ha a hazai aktivitás nagymértékben független a kőolajból származó bevételektől, akkor valószínűleg gyengébb lesz a kapcsolat a korona árfolyama és az olajár között.


Hogyan tovább, mi várhat a norvég koronára a jövőben?


Hiába a jólét, az energiatöbblet, a töméntelen gázmennyiség vagy a szoros gazdasági kapcsolatok, a korona jövője még mindig bizonytalan.


A Danske Bank 1 éves előrejelzése az USD/NOK párosról. Forrás: Danske Bank


Megosztó elemzések születnek a korona jövőjével kapcsolatban, hiszen a fizetőeszköz árfolyama hajlamos gyengülni, ha a globális pénzügyi piacokon nő a kockázat. A Nordea egyik elemzője szerint, a NOK már elszenvedte nyáron azt, amit lehetett és most egy dolguk van, várni. Az elkövetkezendő 6 hónapra szóló előrejelzések mindenképp afelé mutatnak, hogy az USDNOK árfolyama a 10-es szint alá nem fog tudni lecsúszni.


A norvég koronát folyamatos gyengülése ellenére még mindig a világ legbiztonságosabb valutái között tartják számon, különösen a problémás periódusokban, akár az orosz-ukrán háború vagy az energiaválság idején.



Essősy Kíra


A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik, ezért a cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

bottom of page