top of page
  • Szerző képeKártyás Sebestyén

Hogyan robbantotta fel a GameStop részvényárát egy Reddit közösség?

Frissítve: 2022. ápr. 10.


A videójáték kereskedő GameStop (NYSE:GME) részvényei elképesztő mozgást produkálnak 2021 elején, és alighanem az év egyik legjelentősebb tőzsdei eseményeként tarthatjuk számon. Ami különlegessé és nagyon érdekessé teszi ezt a szárnyalást, azok a kiváltó okai és a mozgatórugói, amelyek tankönyvbe illő piacdinamika eredményei.

A GME napos grafikonja, forrás: Investing.com


A felrobbanáshoz vezető út


A GME gyenge teljesítményei miatt a részvény a hosszútávú shortolók nagy kedvencévé vált, és az elmúlt öt évben 47-48 dollárról – az áprilisi 2,5 dolláros mélypontig – közel 95%-ot zuhant az értéke.

A GME hetes grafikonja, forrás: Investing.com


A fundamentális cégadatokkal mit sem törődve, néhány profi és retail trader felismerte a GME papírjaiban rejlő lehetőségeket. A retail kereskedők a WallStreetBets nevű Reddit közösségben olyan tömeget gyűjtöttek maguk mellé, mellyel már nagy hatással lehettek a piacra.

Az első hang a GME short ellen közel két éve jelent meg a Redditen, ez egy kezdetleges fundamentális, „deep value” értékelése volt a GME részvényeinek, de nem igazán volt hatása a részvényárakra. Ezt követte „A nagy dobás” című könyv és film sztárja, Michael Burry alapkezelőjének, a Scion Asset Management 2018 október végi negyedéves jelentése, amelyben látható, hogy az alap long pozícióban volt a GME-ben. Ezután 2019. június 5-én megjelent egy írás arról, hogy ha a részvény 50 centre esne, csupán 45 millió dollár lenne felvásárolni az összes nyilvános részvényt, ezután 36%-ot zuhant az árfolyam.

A 36%-os zuhanás a kék ellipszisben látható, forrás: Investing.com


Michael Burry 2019. augusztus 19-én nyilvánosságra hozott levelében 238 millió dollárnyi részvény visszavásárlására sürgette a GameStop igazgatóságát. A közkézhányadon lévő részvények körülbelül 63%-án volt ekkor short pozíció nyitva, ez pedig egy short squeeze lehetőségét/veszélyét vetítette előre. Burry levele után augusztustól októberig egy közel 90%-os emelkedés történt és megjelent egy Reddit poszt az egyik csoporttag jelentős profitjairól GME call opciókon.

2019. augusztus 19-et követő emelkedés 2019 októberéig, forrás: Investing.com


A DeepF*****gValue nevű felhasználó által megosztott profitok, forrás: Reddit


A 2020. márciusi összeomlást követően áprilisban jelent meg a következő fontos írás, ahol az egyik tag „életük legnagyobb short squeeze-ére” figyelmeztette a többieket, mivel a shortolt részvények aránya immáron 84%-on állt. Ezt követte 2020. augusztus 31-én talán a legfontosabb hír, miszerint Ryan Cohen, a Chewy Inc. (NYSE:CHWY) társalapítója 5,8 millió dolláros részesedést szerzett a GameStop-ban. A hír után a részvények masszív növekedésbe kezdtek.

A GME részvényei 2020. augusztus 30. és december 31. között, forrás: Investing.com


Egy szeptember 19-i bejegyzésben – amely nem kevésbé szerény nevet visel, mint a Bankrupting Institutional Investors, azaz Csődbe vinni intézményi befektetőket – a szerző leírja, hogy erre az időpontra a short float már 120% volt, ami úgy történhet, hogy az egyes kölcsönzők továbbadták kölcsönbe a shortra kölcsönvett részvényeiket. Az is olvasható a posztban, hogy a short pozíciók közel 70%-a 7 dollár alatti, míg ebben az időben már 10 dollár környékén járt az árfolyam, valamint még egy rövid fundamentális elemzés, hogy miért lehet long trade a GME. Ahogy a részvények kúsztak felfelé, úgy csatlakozott egyre több retail kereskedő a karavánhoz és időközben a Reddit csoport egy Wall Street és milliárdosok elleni mozgalommá alakult. Az első potenciális ellenségként a Gabe Plotkin vezette Melvin Capital jelent meg, akinek short pozíciója volt a GME-ben és egy, a Bloombergen megjelent cikkszerint a Melvin portfoliója -15%-on állt 2021 első három hetében. Azonban az első számú közellenséggé a WallStreetBets-nél a Citron Research és Andrew Left vált, aki már korábban is kivívta a közösség haragját azzal, hogy a Palantir Technologies (NYSE:PLTR) amerikai szoftverfejlesztő és a Nio (NYSE:NIO) kínai elektromosautó gyártó részvényeit is shortolta, melyek szintén kultusz-papírok voltak a Reddit-traderek között. Left január 21-én közölte Twitteren, hogy a Citron fiókját érő támadások miatt kénytelen volt elhalasztani egy livestreamet, amiben 5 okot hozott volna fel amellett, hogy miért fog visszaesni 20 dollárra az árfolyam, miközben 20-án már 39,15-ön zárt és a közkézhányadon forgó részvények 139,67%-án volt short pozíció nyitva. Ezek után következett a tankönyvekbe illő pénteki nap, amikor az árfolyam 65,01 dolláron zárt, így egy hét alatt több, mint háromszorozott.


A GME szárnyalása mögötti folyamatok


A GameStop részvények kilövésének beindítói az opciós piacok struktúrájában és dinamikájában keresendő és csak a mozgást fenntartó tényezők köszönhetők nagyobb részben részvénypiaci folyamatoknak. Erre utal a címben a farok csóválta kutya kifejezés, hogy opciós piaci folyamatok indukálnak egy nagyobb mozgást az alaptermék részvényáraiban. Hasonló folyamatot megfigyelhettünk már a Tesla(NYSE:TSLA) 2020-as szárnyalásakor, ezért ez a változás a piaci dinamikában egy lehet, a koronavírus-járvány következtében létrejött legfontosabb tőkepiaci változások közül.


A WSB traderek legnagyobb része (főleg rövid lejáratú) call opciókkal szállt be a csoportos GME longba, ami az opciók amatőr kereskedők közti népszerűségének 2020-as ugrásszerű növekedésének fényében cseppet sem meglepő. Amikor egy, a piac méretéhez képest jelentős méretű szereplő – jelen esetben a WSB traderek tömege – elkezd nagy mennyiségben call opciókat vásárolni, az opciókat eladó market makerek a kitettségük csökkentése és annak érdekében, hogy ne legyen fedezetlen pozíciójuk elkezdik az opció mögötti részvényt vásárolni. Abban az esetben, ha az opciókat vásárló piaci szereplő (vagy szereplők) elég nagy mennyiségben veszik a call opciókat a market makerek vásárlásai felhajthatják a mögöttes részvények árait és ebből a körforgásból egyfajta felhajtóerő alakulhat ki a részvényárfolyamban. Ezt a folyamatot nevezzük gamma squeeze-nek és pénteken (jan.22.) pontosan ennek lehettünk tanúi. A gamma, az opció árának – a mögöttes termék ára szerinti – második deriváltja, ezt lefordítva: azt mutatja meg, hogy mennyire változik az opció árának érzékenysége a részvény árára, ha a részvényár változik. Az első deriváltat, azaz az opció árának érzékenységét a részvény árának változására pedig deltának nevezzük.


A hétfő (jan.25.) óta látható szárnyalás pedig annak köszönhető, amit már fentebb is említettem, hogy a GME shortolt részvényeinek aránya rendkívül magas volt, 2020. december 31-i adat alapján a részvények 144,34%-án volt nyitott short pozíció. Egy hirtelen nagymértékű emelkedés során egy ennyire extrémen túladott részvény esetén a shortolók stopjai elkezdenek aktiválódni vagy csak a veszteségek miatt egyszerűen zárják a tradet, illetve a portfoliómenedzserek a szigorú kockázatkezelési szempontok következtében elkezdik likvidálni a pozícióikat. Ezen pozíciók zárása pedig egy újabb emelkedő hullámot generál és a shortok jelentős részének zárásáig folytatódik ez az öngerjesztő folyamat. Ezt, a hétfő óta látható jelenséget, amely tovább táplálja a GME szárnyalását, short squeeze-nek hívjuk.


2020-ban nem egy rekord dőlt meg és nem egy eddig elképzelhetetlen eseménynek voltunk szemtanúi, a teljesség igénye nélkül: a világtörténelem legintenzívebb gazdasági visszapattanása, a technológiai részvények világjárvány alatti ralija, a Bitcoin feltámadása és szárnyalása, a jegybankok eddig még soha nem látott mennyiségi lazításai, negatív határidős olajárak, egy kaotikus amerikai elnökválasztás és még lehetne sorolni. Ezek, illetve a tavaly év végi pozitív vakcinahírek tudatában jogosan gondolhattuk, hogy egy kevésbé eseménydús és unalmasabb évnek nézünk elébe, ám ezt többször is cáfolták az események. Még egy hónap sem telt el 2021-ből, de a Bitcoin már új, 40 ezer dolláros történelmi csúcsra ment, a Tesla, majdnem elérve a 900 dolláros részvényárat szintén új csúcsra ment és most pedig egy internetes meme csoport visz csődközeli helyzetbe profi alapkezelőket. Az elmúlt közel egy évben történelmi időket éltünk/élünk és a nehézségek ellenére látnunk kell, hogy a jelenlegi környezetben felszedhető tudás és tapasztalat szinte megfizethetetlen.

Kártyás Sebestyén


A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik, ezért a cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

bottom of page