top of page
  • Horváth Ákos

Európa legprofitábilisabb tehetséggyára


Estádio de Luz, az SL Benfica otthona Liszabonban

forrás: Pixabay.com


Az SL Benfica csapata talán azoknak is mond valamit, akik nem hű szerelmesei a futballnak. A portugál együttes 1904-es alapítása óta összesen 80 trófeát hódított el, melyek között szerepel 37 portugál bajnoki cím, illetve 2 BEK kupa (Bajnokok Európa-Kupája, a mostani Bajnokok Ligája elődje). Az Fc Porto és a Sporting Lisbon mellett a legnagyobb klubnak tekinthető hazájukban, szinte minden évben jelentősebb eredményt elérve az európai kupasorozatokban.


A remeklő nemzetközi szereplés ellenére a Lisszabon szívében elhelyezkedő együttes legkiemelkedőbb eredményeként mégis az átigazolási piacon elért sikerességet tekintik. A Benfica mesterévé vált a fiatal tehetségek kinevelésének, akiket később hatalmas összegekért adnak el nagyobb kluboknak. Az évek során számos nagy név fordult meg náluk, többek között Angel Di Maria, Ruben Dias, Eusebio, David Luiz, Ederson. A 21. század során nem volt futballklub, amely nagyobb jövedelemre tudott volna szert tenni játkoseladásból, mint a ,,Sasok”. Pontosabban számokra lebontva, a Benfica 2000 és 2022 között 1,56 milliárd dollár profitot kreált labdarúgók értékesítéséből. Ez a bevétel biztosítja a csapat számára, hogy a legrangosabb játéksorozatokban jelenhessenek meg, továbbá hogy Európa 23. legjövedelmezőbb labdarugó egyesületének mondhassák magukat.



Hogyan képesek ilyen gyorsan sztárokra lelni?


A klub bevételének jelentős részét forgatják vissza a tehetségek gondozásába és felkeresésébe, ezáltal egy kiemelkedő rendszert tudtak létrehozni. Hamar szembesültek a ténnyel, hogy nem tudnak a transzferpiac csúcsragadozóival versenyezni, így egy eltérő stratégiát dolgoztak ki. „Az a fő dolgunk, hogy korai szakaszban megtaláljuk a legjobb játékosokat” – magyarázta Domingos Oliveira, a Benfica vezérigazgatója egy interjúban. „Megpróbáljuk előre látni a játékos jövőjét a fejlődésük korai szakaszában, nemcsak a saját akadémiánkon belül, hanem azon kívül a kiterjedt cserkészhálózatunkon keresztül.” Más együttesektől eltérően kifejezetten szoros kapcsolatot tartanak játékosmegfigyelőikkel,- szám szerint 172-vel - akik az egész világon keresik az ígéretes fiatalokat. A szinte teljes portugál válogatottat, beleértve az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldot is reprezentáló Jorge Mendes rendszeres látogatója az akadémiának, illetve több nagyösszegű igazolást bonyolított le a Benfica számára. A portugál törvények könnyebb kézzel kezelik a dél-amerikai játékosok átigazolására vonatkozó szabályokat, mint más európai országoké, továbbá a kulturális hasonlóság is elősegíti a kontinensen való felderítést.


Joao Felix (jobbra) ügynökével, Jorge Mendes-sel (balra) a 2019-es Golden Boy díj nyerteseként forrás: gestifute.com


2006. szeptember 22-én a lisszaboni klub megnyitotta saját edzőközpontját és futballakadémiáját. A Caixa Football Campus kialakításával egy lépéssel tovább mentek, és sikeresen ötvözték a sporttudomány technológiai vívmányait innovatív edzői technikákkal, hogy valóban kivételes környezetet teremtsenek a fiatalok virágzásához. A Seixal városában működő létesítmény jelenleg 15 ificsapatnak, a B és az első számú keretnek ad otthont. A 19 hektáron elfekvő komplexum magában foglal 9 füves pályát, 2 műfüves pályát, 3 konditermet, 3 fizioterápia termet és egy 360 fokos ,,futball laboratóriumot”, ahol a játékosok egyéni fizikai erőnlétét teszik próbára.



A filozófia


Ami egyedivé teszi a Benfica megközelítését az, hogy szinte vallásosan hisznek a sporttudományban. A pályán kívül rögzítik a játékosok alvási szokásait, naplózzák az étrendet és kötelezőek a mentális jólétről szóló felmérések. Edzés közben GPS-érzékelőket és pulzusmérőket viselnek a távolságok és a sebesség nyomonkövetésére, a mérkőzések befejeztével pedig egyedi méréseket végeznek, hogy számszerűsítsék az izomfáradtságot. Mindezeket az adatokat ezután módszeres elemzésnek vetik alá annak érdekében, hogy minden játékos számára személyre szabott edzésterveket és étrendi terveket készítsenek. A siker egyik fő oka, hogy az akademistákat a lehető leghamarabb próbálják megismertetni a klubfilozófiával, a tavaly toborzott gyerekek 70 százaléka 6 és 12 év közötti volt. 2008-ban további 4 kampuszt alakítottak ki az ország területén, hogy a fővárostól messze lakó családok költözés nélkül csatlakozhassanak.


A talentum programba való befektetés és elkötelezettség a felnőtt csapatnak, valamint a szervezet hosszú távú életképességének és pénzügyi stabilitásának hasznára válik. Jelentős tévépénz és nemzetközi elismerés nélkül, az európai elittel összehasonlítva a Benfica a fiatalok fejlődésének útjára lépett, hogy versenyezzen, és ez meg is térül, 2015 júliusa óta 379 millió euró profitot generáltak a saját nevelésű játékosok eladásából. Ezzel a Benfica az elmúlt négy évből háromszor nyerte el a világ legjobb akadémiája kitüntetést a Globe Soccer Awards díjátadón, ezzel legnagyobb profitot generálva.



Kiemelkedő transzferek


A Benfica akadémiát végzett Joao Felix felemelkedése Portugáliában üstökösként csapódott be. A fürge lábú támadó 2018–2019-ben 43 alkalommal lépett pályára a Benficában, és alig 19 évesen 20 gólt szerzett. 2019-ben ő lett a világ második legdrágább tinédzsere, amikor az Atletico Madrid 127 millió eurót fizetett ki, hogy eljusson a Wanda Metropolitanóba. Felix így a Benfica legnagyobb átigazolási eladása és az Atletico valaha volt legköltségesebb vásárlása lett.



A Benfica 10 legdrágább távozói. Csupán egy játékos haladta meg a 23 éves kort. Forrás: transfermarkt.com


Enzo Fernandez jelentheti a klub történetének egyik legzseniálisabb üzletét. Szerény 10 millió eurós díjért 2022 júniusában csatlakozott a lisszaboni óriásokhoz a River Plate-től, és azonnal kulcsfigurává vált a középmezőnyben. Az áttörést a 2022-es katari világbajnokság jelentette, ahol a középpályán meghatározó teljesítményével segítette az argentinokat harmadik vb címükhöz. Fernandezt a torna legjobb fiatal játékosának koronázták meg, majd 2023 januárjában a Chelsea-hez igazolt, és a Premier League óriása kiváltotta a 121 millió eurós felmentési záradékát. A portugál együttes így mindössze fél év alatt 1100 százalékos profitot realizált a dél-amerikain.


Habár a Benfica nem tartozik az első körbe az európai top-ban, az ujjlenyomatuk mindenhol megtalálható a labdarúgás világában. A klub valóban játékosai kinevelésére s minél gyorsabb eladására fókuszál, de ezt a hozzáállást nem tagadva inkább büszkén indentitásának részeként kezeli.

bottom of page