top of page
  • Nemes Bálint

A háború igazi nyertesei

A legnagyobb iparágak nem csak a törvény keretein belül működnek, sokszor azokat kikerülve, esetenként felülírt formájukban is. Tökéletes példa erre a szervkereskedelem, embercsempészet és a drogipar. De van egy, amely szinte tökéletesen megoszlik a törvényes és törvénytelen részét illetően: a fegyveripar. Ezek azok az ágazatok, amik évről évre szinte kivétel nélkül profitot termelnek, történjen bármi is a világban. 2021-ben a világ $18,2 milliárdot költött nemzetközi humanitáriánus célokra, ezzel párhuzamosan $1,92 billiót (tehát $1 920 milliárdot) háborús célokra.


Borítókép: Skitterphoto fotója a Pexels oldaláról


A hidegháborút, majd a Közel-Keleten történt eseményeket lezárva a világ fegyvertermelése jelentősen visszaesett. Megszűnt a fegyverkezési verseny és úgy nézett ki, hogy huzamosabb ideig béke várható a világ nagy részén. Csökkentek az állami megrendelések és megbízások, melyeket a hadipar intenzitásának visszaesése is követett. Ez természetesen betudható annak, hogy mára összefonódott a fegyvergyártás és a politika. A világ 100 legnagyobb fegyvergyártó cégének háromnegyede amerikai, mindemellett pedig a 10 legnagyobb közül 5 vállalat büszkélkedhet a csillagos-sávos lobogóval.


Az 5 legnagyobb fegyverexportőr 2015-2021, saját szerkesztésű ábra a SIPRI információi alapján , Trend Indicator Values, milliókban; Forrás: SIPRI


A legnagyobb amerikai cégek versenyeznek az állami megbízásokért, melyek nem kevés pénzmennyiséget hoznak házhoz - ez a rendszer számos alkalommal lett kritizálva a lehetséges korrupciós botrányok és megvesztegetések miatt.


A világ egyik legsikeresebb, egyben legnagyobb fegyvergyártó vállalata, az amerikai Lockheed Martin is kézen fogva dolgozik az USA kormányával. A cég gyártja többek között az F-16, F-22 és F-32 típusú sugárhajtású vadászgépeket, valamint számos hajót és rakétavédelmi rendszert, amit mind a US Navy (Az Egyesült Államok Haditengerészete) mind pedig a US Airforce (Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje) is előszeretettel használ. A 2018-as eladási adatokból kiderül, hogy az akkori 53,8 milliárd dollárból körülbelül 70% az amerikai kormánynak és a vele kötött megbízásoknak köszönhető.


Mindezek ismeretében már nem is olyan meglepő, hogy az orosz-ukrán agresszió háborúvá eszkalálódását pozitívan élték meg, mind a cégvezetők, mind pedig a befektetők. Ezen kívül a demokraták éppen azon fáradoznak, hogy egy olyan törvényjavaslatot vigyenek át, mely megnövelné az USA részvételét a konfliktusban, intenzív fegyverszállítással és katonák kiküldésével, hogy azok használatát megtanítsák partnereiknek. A Lockheed és Raytheon (amerikai repülőgépgyártó és védelmi cég, jelenleg piaci kapitalizáció alapján a negyedik legnagyobb) közös fejlesztése, a Javelin irányított rakéta rengeteg médiafigyelmet kapott az elmúlt hetekben és jelentősen megnőtt az exportszámuk Ukrajnába. A Raytheon CEO-ja, Greg Hayes még január 25-én a negyedéves jelentésen adott beszédében a Kelet-Európában tapasztalt feszültséget (ezek mellett a világ más pontjain is) azon tényezők közé sorolta, melyek nyomást helyezhetnek a kormányokra, hogy növeljék a nemzetvédelemre fordított összeget. Ezek pedig ahhoz vezetnek, hogy új megrendeléseket kapjon a cég, magasabb profitot elérve.


“If you look at the evolving threat level and the approach that some countries are taking, including North Korea, Iran and through some of its proxies in Yemen and elsewhere, and especially Russia today, these days, and China, there’s renewed great power competition that does include national defense and threats to it.”– Vélekedett Jim Taiclet a Lockheed elnöke és vezérigazgatója.

Röviden tehát, a kiújuló nagyhatalmi harcok és kontinenseken átívelő instabilitás végett veszélyben van a nemzetbiztonság. Később úgy folytatta, hogy ilyen időkben az USA-nak nem szokása tétlenül ülni – arra utalva, hogy a potenciális részvétel, legyen az direkt vagy indirekt módon, növelni fogja a cég eladásait.

A fenyegetődzés tettlegességig fajult, mikor orosz csapatok megtámadták Ukrajnát. A világ sokkot kapott – ez alól azonban a tőzsde sem lehetett kivétel. Zuhantak a számok keleten és nyugaton is. A háborút és az arra válaszul érkező szankciókat viszont legjobban az orosz tőzsde bánta. De egy szektor mégis kitűnt a többi közül: ez pedig a fegyvergyártás.


A Lockheed Martin Corporation részvényének árfolyama, a háború kitörését követő hetekben; Forrás: TradingView


Az elmúlt években is javuló tendenciát mutatott a szektor, azonban az euróapai konfliktus valami új dologra ébresztette rá az embereket. Európa mégsem olyan biztonságos. Sok ország (például Németország) hanyagolta költségvetésükben a hadseregre költött pénzt, ez most változott és változni is fog. Az újra gondolt, veszélyesebb világban nagyobb szükség van a Lockheed és társai által gyártott termékekre és szolgáltatásokra, hogy egy ország megvédhesse állampolgárait. Ezen vállalatok pedig örömmel fognak eleget tenni a busás állami megrendeléseknek.


Nemes Bálint


A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik, ezért a cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

bottom of page