top of page
  • Nemes Bálint

A háború igazi nyertesei

A legnagyobb iparágak nem csak a törvény keretein belül működnek, sokszor azokat kikerülve, esetenként felülírt formájukban is. Tökéletes példa erre a szervkereskedelem, embercsempészet és a drogipar. De van egy, amely szinte tökéletesen megoszlik a törvényes és törvénytelen részét illetően: a fegyveripar. Ezek azok az ágazatok, amik évről évre szinte kivétel nélkül profitot termelnek, történjen bármi is a világban. 2021-ben a világ $18,2 milliárdot költött nemzetközi humanitáriánus célokra, ezzel párhuzamosan $1,92 billiót (tehát $1 920 milliárdot) háborús célokra.


Borítókép: Skitterphoto fotója a Pexels oldaláról


A hidegháborút, majd a Közel-Keleten történt eseményeket lezárva a világ fegyvertermelése jelentősen visszaesett. Megszűnt a fegyverkezési verseny és úgy nézett ki, hogy huzamosabb ideig béke várható a világ nagy részén. Csökkentek az állami megrendelések és megbízások, melyeket a hadipar intenzitásának visszaesése is követett. Ez természetesen betudható annak, hogy mára összefonódott a fegyvergyártás és a politika. A világ 100 legnagyobb fegyvergyártó cégének háromnegyede amerikai, mindemellett pedig a 10 legnagyobb közül 5 vállalat büszkélkedhet a csillagos-sávos lobogóval.


Az 5 legnagyobb fegyverexportőr 2015-2021, saját szerkesztésű ábra a SIPRI információi alapján , Trend Indicator Values, milliókban; Forrás: SIPRI


A legnagyobb amerikai cégek versenyeznek az állami megbízásokért, melyek nem kevés pénzmennyiséget hoznak házhoz - ez a rendszer számos alkalommal lett kritizálva a lehetséges korrupciós botrányok és megvesztegetések miatt.


A világ egyik legsikeresebb, egyben legnagyobb fegyvergyártó vállalata, az amerikai Lockheed Martin is kézen fogva dolgozik az USA kormányával. A cég gyártja többek között az F-16, F-22 és F-32 típusú sugárhajtású vadászgépeket, valamint számos hajót és rakétavédelmi rendszert, amit mind a US Navy (Az Egyesült Államok Haditengerészete) mind pedig a US Airforce (Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje) is előszeretettel használ. A 2018-as eladási adatokból kiderül, hogy az akkori 53,8 milliárd dollárból körülbelül 70% az amerikai kormánynak és a vele kötött megbízásoknak köszönhető.


Mindezek ismeretében már nem is olyan meglepő, hogy az orosz-ukrán agresszió háborúvá eszkalálódását pozitívan élték meg, mind a cégvezetők, mind pedig a befektetők. Ezen kívül a demokraták éppen azon fáradoznak, hogy egy olyan törvényjavaslatot vigyenek át, mely megnövelné az USA részvételét a konfliktusban, intenzív fegyverszállítással és katonák kiküldésével, hogy azok használatát megtanítsák partnereiknek. A Lockheed és Raytheon (amerikai repülőgépgyártó és védelmi cég, jelenleg piaci kapitalizáció alapján a negyedik legnagyobb) közös fejlesztése, a Javelin irányított rakéta rengeteg médiafigyelmet kapott az elmúlt hetekben és jelentősen megnőtt az exportszámuk Ukrajnába. A Raytheon CEO-ja, Greg Hayes még január 25-én a negyedéves jelentésen adott beszédében a Kelet-Európában tapasztalt feszültséget (ezek mellett a világ más pontjain is) azon tényezők közé sorolta, melyek nyomást helyezhetnek a kormányokra, hogy növeljék a nemzetvédelemre fordított összeget. Ezek pedig ahhoz vezetnek, hogy új megrendeléseket kapjon a cég, magasabb profitot elérve.



Röviden tehát, a kiújuló nagyhatalmi harcok és kontinenseken átívelő instabilitás végett veszélyben van a nemzetbiztonság. Később úgy folytatta, hogy ilyen időkben az USA-nak nem szokása tétlenül ülni – arra utalva, hogy a potenciális részvétel, legyen az direkt vagy indirekt módon, növelni fogja a cég eladásait.

A fenyegetődzés tettlegességig fajult, mikor orosz csapatok megtámadták Ukrajnát. A világ sokkot kapott – ez alól azonban a tőzsde sem lehetett kivétel. Zuhantak a számok keleten és nyugaton is. A háborút és az arra válaszul érkező szankciókat viszont legjobban az orosz tőzsde bánta. De egy szektor mégis kitűnt a többi közül: ez pedig a fegyvergyártás.


A Lockheed Martin Corporation részvényének árfolyama, a háború kitörését követő hetekben; Forrás: TradingView


Az elmúlt években is javuló tendenciát mutatott a szektor, azonban az euróapai konfliktus valami új dologra ébresztette rá az embereket. Európa mégsem olyan biztonságos. Sok ország (például Németország) hanyagolta költségvetésükben a hadseregre költött pénzt, ez most változott és változni is fog. Az újra gondolt, veszélyesebb világban nagyobb szükség van a Lockheed és társai által gyártott termékekre és szolgáltatásokra, hogy egy ország megvédhesse állampolgárait. Ezen vállalatok pedig örömmel fognak eleget tenni a busás állami megrendeléseknek.


Nemes Bálint


A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik, ezért a cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

bottom of page