top of page
  • Békési Ádám

Proféták vagy egyslágeres sztárok

Frissítve: 2022. ápr. 2.

Bizonyára sokán látták a The Big Short című filmet, amely a 2008-as pénzügyi összeomlás okait és előzményeit mutatja be olyan emberek szemén keresztül, akik még időben meglátták, hogy a rendszer rosszul működik. A főszereplők azzal váltak híressé, hogy a többséggel szemben a lakáspiac ellen fogadtak és a piac összeomlásakor rengeteget kerestek rajta. De vajon mi történt velük a gazdasági világválság után?

Forrás: Paramount Pictures


Hogyan kerestek pénzt, amikor mindenki veszített?


2008 előtt az általános elképzelés az amerikai lakáspiacról az volt, hogy sziklaszilárd. A bankok előszeretettel adtak jelzáloghiteleket, majd ezeket értékpapírosították és becsomagolták értékpapírosított jelzálog fedezetű kötvényekbe (CDO – collateralized debt obligation). Ezek eladása után busás jutalékot zsebeltek be, ezért érzékenyen érintette őket mikor realizálták, hogy lassan elfogy a jelzáloghitelek iránti fizetőképes kereslet. Úgy döntöttek, hogy a rosszabb anyagi helyzetben lévőknek is adnak hitelt, akár olyanoknak is, akik nem rendelkeznek fizetéssel. Ezek a rossz minőségű hitelek a subprime hitelek. A bankok úgy gondolták, ha ezek a hitelek be is dőlnek, még mindig ott vannak mögöttük fedezetként az ingatlanok, amiknek az ára az egekben volt a magas kereslet miatt, így összeségében nem jöhetnek ki rosszul ebből az üzletből. Azonban nem számoltak azzal, hogy a hitelek tömeges bedőlése esetén a fedezetül szolgáló lakásokat már nem lehet olyan magas áron értékesíteni a megnövekedett kínálat miatt, ezért igazából nincsen értékes fedezet az értékpapírosított jelzáloghitelek mögött.


A CDO-k értéktelenségét először Michael Burry ismerte fel 2005-ben, aki nagy befektetési bankokat vett rá, hogy bocsátsanak ki credit default swapokat (CDS), melyek a biztosított termékek nemteljesítése esetén fizettek. A biztosítási díj miatt éveken keresztül veszteségesen teljesített befektetési alapja, a Scion Capital, azonban 2008 nyarára, mire a lakáspiac összeomlott, az alap már 489 százalékos hozamot ért el megalapítása óta (az S&P mindössze 3 százalékot ugyanebben az időszakban).


Steve Eisman, (a filmben Mark Baum) a 2000-ben alapított FrontPoint Partners portfólió menedzsere szintén felismerte a lehetőséget a lakáspiac shortolásában. Befektetési alapja hedge fundként működött a Morgan Stanley neve alatt, de tőlük függetlenül. A lakáspiac összeomlását követően több mint 1 milliárd dollárnyi vagyont kezelt.


Végül, de nem utolsó sorban Jamie Mai és Charlie Ledley (Jamie Shipley és Charlie Geller a filmben) a Cornwall Capitaltól szintén a lakáspiac ellen fogadtak. A befektetési startégiájuk az alacsony valószínűségű eseményekre épültek (tail risk), amikor bejött a számításuk sokat kerestek, amikor nem, akkor keveset veszítettek. A Cornwall Capital 110 ezer dollár tőkével indult egy garázsból, azonban a piac összeomlását követően már 120 millió dolláros vagyonnal rendelkeztek.


A kérdés már csak az, képesek voltak-e hasonlóan eredményesek maradni más piaci környezetben vagy esetleg meglátni új buborékokat egyes papírokban?


Kudarcok a boldog békeidőkben


Steve Eisman 2011-ben hagyta ott a FrontPoint Partners-t, hogy egy év szünet után 2012-ben visszatérjen az általa 23 millió dolláros tőkével alapított Emrys Partners élén. Azonban karrierjének ezen szakasza már közel sem tartogatott akkora sikereket számára. A befektetési alapja két egymást követő évben teljesítette alul a benchmarknak tekinthető S&P 500 hozamát.

Az Emrys Partners hozamainak összehasonlítása az amerikai piacok benchmarkjának tartott S&P 500 hozamaival, Forrás: Money.usnews és Fool


Végül 2014 közepén Eisman bejelentette, hogy bezárja az alapot, mert állítása szerint befektetési döntések meghozatala kizárólag egyes cégek fundamentális jellemzői alapján, már többé nem egy működőképes stratégia.


Jamie Mai és Charlie Ledley útjai különváltak a válság után, Charlie 2009-ben távozott a Cornwall Capital-tól, hogy csatlakozzon a Highfields Capital Managementhez, ami egy érték alapú befektetési alap Bostonban. Jamie maradt a Cornwall Capital élén, melynek kezdeti dinamikus növekedése megállt. Az alap jelenleg mindössze 120 millió dollárnyi részvényt birtokol, befektetései elsősorban kis papírokban koncentrálódnak az energiaszektorban.

A Cornwall Capital portfóliója 2017-től napjainkig szektoriális bontás szerint, Forrás: Bloomberg


A 2000-es évek közepi 40 százalék körüli hozamot már nem tudják megközelíteni és nem sikerült kitörni a középkategóriás alapok sorából.


Michael Burry bezárta alapját a pénzügyi összeomláskor, majd 2013-ban Scion Asset Management néven nyitotta újra. A befektetései elsősorban a vízre, aranyra és termőföldre összpontosítottak, melyek mögött az a filozófia állt, hogy a jövőben a friss tiszta vizet nem lehet majd természetesnek venni, azonban 2020-ig kevés sikert tudott felmutatni.

A Scion Asset Management portfolió értékének változása 2016-hoz képest, Forrás: cheaperthanguru


Összességében kijelenthető, hogy a 2010-es évek egyikük számára sem hozott felhőtlen sikereket a befektetések terén.


Újabb buborékok?


2019 augusztusában Michael Burry arra figyelmeztetett, hogy újabb buborék van kialakulóban a nagy amerikai részvényekben. Szerinte a Tesla részvények az ingatlan buborékhoz hasonlóan össze fognak omlani, ezért 2020 decemberétől jelentős short pozíciókat vett fel, melyek májusra elérték a 800 ezer Tesla részvényt.

A Tesla árfolyam az utóbbi egy évben, zölddel kiemelve az időszak, amikor Michael Burry kiépítette short pozícióit, Forrás: Bloomberg


Nem a Tesla az egyetlen, melynek esésére játszik a híres befektető. A második negyedév végére csaknem 31 millió dolláros pozíciót épített ki az ARK Innovation ETF-jével szemben. Burry befektetési filozófiája továbbra is az érték keresésén alapszik, amit ezekben az értékpapírokban nem talált. Azonban 2020 tavaszán, a koronavírus okozata gyors és jelentős piaci esést követőn, remek alkalom kínálkozott számára, hogy jó ár-érték arányú befektetéseket eszközöljön. Ennek köszönhetően befektetési alapja, a Scion Asset Management az utóbbi másfél évben több mint megkétszerezte magát a szerényebb 2010-es évek után. A kérdés már csak az, hogy ezúttal is jól olvasott-e a jelekből és tényleg jön-e az összeomlás a nagyobb növekedési papírokban, vagy csak farkast kiáltott.


Békési Ádám


Jelen bejegyzés a Holdblogon jelent meg először 2021. 10. 15.-én.


A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik, ezért a cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

bottom of page