top of page
  • Szerző képeGócza Márton

Zavaros vízben halászni

Frissítve: 2022. márc. 17.

William „Bill” Ackman amerikai befektető és fedezeti alapkezelő a koronavírus okozta zűrzavarban vettette ki sikeresen hálóját és úgy gondolja, hogy bőven akad még kifogni való a jelenlegi piaci környezetben is.


Manapság mindenkit foglalkoztat az infláció alakulása. A korábban átmenetinek titulált pénzromlásról másfél év után megállapíthatjuk, hogy bizony ez inkább tartósnak mondható. Még november végén Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke, azt nyilatkozta, hogy eljött az idő nyugdíjazni az „átmeneti” jelzőt. Azóta már a Bank of America közgazdászai idén 7 kamatemelést várnak a Fedtől, sőt, az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsának tagja, Klaas Knot, is azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint 2022 negyedik negyedévben kamatemelésre lehet számítani az EKB-tól. A globális ellátási láncok akadozása, az energia és nyersanyag árak emelkedése, illetve a nyitás óta tartó túlzott kereslet okozta hiányok miatt már nyár óta nyomás alatt van a világgazdaság és ez nem látszik csillapodni a közeljövőben.


Minden befektetőt foglalkoztat ilyenkor a nagy kérdés: milyen eszközbe érdemes befetetni az inflációs környezetben?

Érdemes megnézni, mit csinálnak a Wall Street-i óriások.

William „Bill” Ackman Fotó: Bill Ackman Twitter-fiókja


A mostanihoz hasonlóan kérdéses helyzetben kereste erre a dilemmára választ William „Bill” Ackman, a Pershing Square Capital Management milliárdos alapítója és vezérigazgatója, a Forbes 400-as lista 368-ik helyezettje, amikor a tavalyi év elején befektetési lehetőségek után kutatott. A guru neve talán még a 2012-ben indult Herbalife elleni sikertelen short pozíciójával kapcsolatban csenghet ismerősen, amelyről 2016-ben dokumentumfilm is készült „Betting on Zero” címmel.


A történet lényege: Ackman meg volt győződve róla, hogy a Herbalife MLM (multi-level marketing) üzleti modellje nem más, mint egy piramisjáték, amely emberek tömegét károsítja meg. Végül körülbelül 1 milliárd dolláros veszteségnél a hedge fund menedzser végleg letett törekvéseiről és a Pershing Square 2017-ben lezárta a short pozícióját. A fiaskó ellenére Bill hű maradt a régi, híres mondásához, miszerint a befektetések világában racionálisnak kell lenni és nem szabad hagyni, hogy az érzelmeink befolyásoljanak minket; csak és kizárólag a tények számítanak.

A Herbalife Nutrition árfolyama 2012 és 2018 között Forrás: Bloomberg


Évekkel később meg is mutatta Ackman, hogy még közel sem érdemes leírni őt és a Pershing Square-t. 2020 első negyedévében 27 millió dollárból 2,6 milliárd dollárt csinált – ez a mutatvány akkorát szólt, hogy a Business Insider egyik rovatvezetője a valaha volt egyik legsikeresebb trade-nek nevezte. Az oldalon erről megjelent cikkben a 2008-as válságon hatalmasat profitált Michael Burry közismert jelzálogpiaci shortjához hasonlították.


Bill úgy érezte február közepén, hogy a piac bizony alábecsüli a kialakulófélben lévő pandémia fenyegetését. A vírus okozta összeomlás következtében márciusban defenzív fedezeti fogadásokkal hatalmasat szakított. Elméletének alapja az volt, hogy a koronavírus az egész bolygót meg fogja fertőzni, a befektetők pedig megválnak a kockázatosabb papírjaiktól a válságos helyzetben.

Ma már bátran kijelenthetjük, hogy bizony igaza lett.

Ezzel a manőverrel újra visszakerült a rivaldafénybe a Wall Street egyik legvitatottabb hedge fund-ja. Azonban itt nem állt meg Bill, hanem egyből a „másik oldalt” is megjátszotta. Még tavaly januárban arra spekulált, hogy a rekord agresszív monetáris és fikális politika együttese, illetve a lezárásokból felszabaduló kereslet inflációt fog okozni. A pandémia alatt rengeteg megtakarítás keletkezett és mivel kevés input érte a társadalmat, logikus következtetésnek tűnt részéről, hogy kiugró keresletet fog tapasztalni a piac a nyitás következtében. A Pershing Square ezúttal opciókkal operált és fiktív short pozíciót vett fel, elsősorban a rövidebb lejáratú amerikai kincstárjegyekben, valamint néhány hosszabb lejáratú tízéves államkötvényben. A 170 millió dolláros befektetése több mint 1 milliárd dollárt hozott.

A Pershing Square elmúlt kétéves teljesítménye a főbb indexekhez képest Forrás: Bloomberg


Hogyan tovább?


Nagy visszhangja volt Ackman legutóbbi befektetésének, amikor 1,1 milliárd dollár értékben épített ki részvénypozíciót a Netflixben. A befektetőkhöz szóló levelében azt írta, hogy nagyon sok sikeres befektetésükre akkor került sor, amikor a rövid befektetési horizonttal rendelkező befektetők megszabadultak azoktól a vállalatoktól, amelyek papírjai kifejezetten attraktívak azok számára, akik hosszú távú befektetési horizonttal tekinetenek a piacra. A január végi állapothoz képest, amikor bevásárolt, a papír csak minimális emelkedést tudott felmutatni, azonban még korai lenne ítéletet hozni a befektetéséről.


A többi pozícióját illetően pedig az egyik korábbi interjújában azt nyilatkozta, hogy a rövid távú tőzsdei mozgásokat megjósolni teljesen felesleges, éppen ezért ők hosszú távra fókuszálnak. Véleménye szerint a mostani helyzet még komplikáltabb, mint egy éve volt. A Pershing Square azokat a vállalatokat részesíti előnyben, amelyek tartósak és törhetetlenek, tehát a value részvényekben lát potenciált. Egyik példája a Domino’s Pizza volt, ugyanis szerinte az emberek pizzát mindig is fognak házhoz rendelni, ez „védve van” a piacot rángató olyan külső fenyegetésektől, mint a kamatemelések, vagy az árupiac kiszámíthatatlan változásai.

További példái a Chipotle és a Lowe’s volt, amelyek szintén a nem alapvető fogyasztási cikkek piacán vannak jelen. Elmondása alapján 2022-ben a hangsúly ezeken a papírokon lesz, mivel az emelkedő kamatkörnyezetben az elmúlt közel 10 évben megszokott lehetőségek már nem kínálnak akkor hozampotenciált.


Az interjú állításai egyébként teljes mértékben összhangban vannak a Pershing Square által birtokolt jelenlegi részvényportfólióval. Olyannyira, hogy kitettségük nagy része a korábban említett nem alapvető fogyasztási cikkekkel foglalkozó vállalatokban van. Érdekesség:

Bill Ackman hedge fundja kifejezetten koncentrált, mindössze 7 darab vállalat részvényét birtokolja.

A Pershing Square portfóliója a cikkünk írásakor Forrás: Bloomberg


Ackman a Twitteren korábban azt írta, hogyha az omikron-variáns általi megbetegedések lefolyása kevésbé súlyos, mint arra a piac készült, akkor ő bullish a részvénypiaccal és bearish a kötvénypiaccal kapcsolatban. Ez a rövid gondolatmenet arra enged következtetni, hogy ő – ellenben sok elemzővel, akik a nagy korrekciót várják – még bőven hagy teret az emelkedésnek.


Kiegészítésként érdemes lehet egy pillantást vetni arra, hogy az egyéni befektetők miként gondolkoznak a piacról. Ennek egyik legnépszerűbb módja a AAII (American Association of Individual Investors) által hetente közzétett Sentiment Survey megfigyelése. Ez a felmérés azt mutatja meg, hogy az egyéni befektetők miként vélekednek a piacról. A legfrissebb felmérésből az olvasható ki, hogy az amerikai befektetők inkább a medvék mellett teszik le voksukat.

Az AAII legutóbbi felmérésének eredménye


Természetesen senki sem tudja mit hozhat a jövő. Még Bill Ackman sem, aki a pandémia alatt két irányból is kiemelkedő sikerrel lovagolta meg a piaci trendeket. Egy biztos, most kiderül ki az, aki valóban tud zavaros vízben halászni és ki az, aki csak a rekordhosszúságú bikapiac miatt tudott a vízfelszínen maradni.


Gócza Márton


Jelen bejegyzés a Holdblogon jelent meg először 2022.02.28-án.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik, ezért a cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Comments


bottom of page