top of page
  • Szerző képeLajer Máté

Kripto: az ukrán háború győztese?

Frissítve: 2022. ápr. 2.

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát és azóta sem csillapodik a háború. Cikkünkből kiderül, a kriptovalutákra milyen hatással van a konfliktus.


Az adományozás új trendje


Az ukrajnai invázióval megugrott az aktivitás a helyi közösségi oldalakon, elsősorban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, illetve Ukrajna hivatalos Twitter-oldalán. Ezeken a csatornákon próbálják közvetíteni a világ felé az oroszok által Ukrajnában elkövetett szörnyűségeket, lelket önteni az ukránokba, valamint támogatókat szerezni – köztük például Elon Muskot is, aki a Starlink műholdakkal segíti az ukrán kommunikáció stabil fenntartását.


Ezen a csatornán tették közzé azt is, hogy már kriptovalutákat is elfogadnak adományként.

Forrás: Twitter


A bejegyzést követően két hét sem kellett hozzá, hogy összesen 80 millió dollár értékű kripto adomány gyűljön össze. A pontos bontásában az látható, hogy a befolyt összeg közel 40 százalékát Ethereum, közel 30 százalékát pedig Bitcoin adományok teszik ki.

A március 4-ig beérkezett kripto adományok valuták szerinti felbontása Forrás: Merkle Science


Kezdetben csak Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) és Tether (USDT) utalásokat fogadtak Kijevben, de később további kriptovalutákkal bővült a lista. Ilyen a Polkadot (DOT), melynek alapítója azonnal 5 millió dollár értékű Polkadot adományt küldött Ukrajnának.


Miért pont kriptovaluták?


Mivel a megszokott, tradicionális bankrendszerük orosz fenyegetés alatt áll, a kriptovaluták világa egy decentralizált, biztosabb módszert nyújt az ukránoknak az adományok fogadásában. Mellette a blokkláncon indított tranzakciók – a technológiáiknak köszönhetően – egyszerűek és biztonságosak, valamint az utalás nagyságától és az adott kriptovalutától függően a díjazás is kedvezőbb lehet a banki utalásnál.


Az új menekülőeszköz?


Azonban nem csak támogatóeszközként tekintenek az emberek ezekre a sokak számára még mindig újnak tetsző pénznemekre. A kriptoguruk szeretnek arról beszélni, hogy a Bitcon az új, digitális arany, pont a mostanihoz hasonló krízishelyzetek miatt (is) érdemes ilyen formában tartani a vagyont.

A Bitcoin, az arany és az Egyesült Államok 10 éves állampapírjának árának változása 2022-ben, az ukrán-orosz konfliktus jelentős eseményeivel feltüntetve. Forrás: Reuters


Volatilitás, magas kockázat, áramigény – természetesen árnyaltabb a kép, mégis, az ukrán kormány ebben a helyzetben döntött arról, hogy legalizálja a kritpovaluták tartását, kereskedését és bányászatát, hogy az adományok fogadásának elősegítése mellett egy újabb lehetőséget nyújtson a lakosságnak, hogy biztonságban tudhassák vagyonukat.

Azonban a kriptovalutákban rejlő lehetőségeket nemcsak ők, hanem az oroszok is kihasználják.

Orosz mentőcsónak?


Sokan, attól tartva, hogy a Moszkvához köthető bankok és oligarchák a kriptót fogják menekülő útvonalként használni, arra szólították fel a nagy kriptotőzsdéket, hogy zárolják az összes orosz fiókot.

Erre Changpeng Zhao, a legnagyobb kriptotőzsde, a Binance alapítója úgy reagált, hogy a nemzetközi szankciókkal sújtott személyekkel szemben ők is megteszik a szükséges lépéseket,

azonban nem áll jogukban és szándékukban egy teljes nemzetet letiltani a rendszerükről.

A Binance mellett egy másik közkedvelt kriptotőzsde, a Coinbase is aktívan figyeli az orosz aktivitásokat és már 25 ezer fiókot zárolt, melyekhez illegális tevékenységek kötődtek. Mindezek mellett ők is ellenzik az összes orosz felhasználó letiltását.


Lajer Máté


Jelen bejegyzés a Holdblogon jelent meg először 2022.03.30-án.


A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik, ezért a cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Comments


bottom of page