top of page
  • Trauttwein Berci

A háború, amelyet fegyverek helyett szankciókkal vívnak

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború 2018-ban robbant ki, és azóta is meghatározó része a világgazdaság alakulásának. Ez a konfliktus nemcsak az Egyesült Államok és Kína gazdaságát érinti, hanem világszerte komoly hatásokkal bír. A következő írásomban áttekintem a feszültség kialakulását és az eddig lezajlott főbb eseményeit, valamint a napjainkban zajló aktualitásokat.

Bevezetés

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború egy olyan geopolitikai konfliktus, amely az Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági versengést rejti magában, és az elmúlt évszázad egyik legfontosabb globális történése. A konfliktus két vezető gazdasági szereplő között pattant ki, és óriási hatással van a globális kereskedelemre, a geopolitikai egyensúlyra és a világgazdaságra.

A kereskedelmi háború kialakulásának fontosabb pontjai:

Vámtarifák: A kereskedelmi háború kialakulása és előzményei megértéséhez vissza kell repülnünk néhány évet az időben. A feszültségek már 2017-ben megjelentek, amikor az Egyesült Államok akkori elnöke, Donald Trump kijelentette, hogy Kína nem számít fair kereskedelmi partnernek, és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat folytat. Donald Trump kormánya vámtarifákat vezetett be kínai elektronikai és gyártási szektorokra, és ezzel kezdetét vette a kereskedelmi háború. Ezt követően Kína is hasonlóan reagált, azaz vámokat vezetett be az Egyesült Államokból származó agrár és ipari termékekre. Mindezek ellenére érdekes megfigyelni azt, hogy 2022-ben így is rekord magas összegre emelkedett.

Az alábbi ábrán jól látszódik, hogy rendkívül jelentős a Kínából származó import értéke (körülbelül 500 milliárd dollár), míg ezzel szemben jóval alacsonyabb az exportált termékek értékének összege (körülbelül 110 milliárd dollár). Donald Trump egyik prioritása volt e kereskedelmi mérleg deficitjének csökkentése.


(Forrás: https://www.barrons.com/articles/the-brewing-u-s-china-trade-war-explained-in-charts-1523052689)

Intellektuális tulajdonjogok: Az Egyesült Államok és más nyugati országok is aggodalmukat fejezték ki a kínai piacra lépés kapcsán azzal kapcsolatban, hogy Kína nem védi megfelelően az intellektuális tulajdonjogokat. Az IPR (Intellectual Property Rights) olyan jogokat foglal magába, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy védelmezzék tulajdonjogaikat, valamint profitáljanak az általuk megalkotott intellektuális munkákból. Az egyik érintettje ennek a filmipar, és az ezzel kapcsolatos szerzői jogok. Több visszaélés is volt kínai oldalról, mivel illegálisan másoltak és forgalmaztak filmeket, zenei műveket, amely súlyos veszteséget okozott az amerikai kulturális iparnak.

Technológiai verseny: A kereskedelmi háború egy másik fontos része a technológiai verseny, aminek ékes példája a Huawei vállalat, amely okostelefonok (pl.: Honor márkanév), laptopok, táblagépek és hálózati eszközök gyártásával foglalkozik. Az Egyesült Államok korlátozásokat vezetett be a Huawei ellen, mivel azt állították, hogy a cég kapcsolatban áll a kínai kormánnyal, és ezáltal a Huawei termékek kockáztatják az amerikai nemzetbiztonságot. Erre válaszul a Huawei is pert indított, amiben azt állították, hogy számos amerikai vállalat sértette meg az ő szabadalmi jogaikat. Mindezek következménye szépen kirajzolódik az alábbi statisztikában:


(Forrás: https://www.statista.com/chart/18106/huawei-smartphone-use/)

Szintén a technológiai háború része a chipgyártás kérdése. Még 2023 júliusában vezetett be korlátozásokat Kína a gallium és a germánium exportjára, amik a chipgyártáshoz nélkülözhetetlen nyersanyagok. A tajvani TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) ennek ellenére is fenntartja a megszokott termelést. Mindez azért nagyon lényeges, hiszen olyan cégek állnak kereskedelmi kapcsolatban a TSMC-vel, mint az Apple, vagy az Nvidia. Az alábbi grafikonon jól látszódik, hogy a jelenlegi korrekciós mozgások ellenére a TSMC részvény szép emelkedést mutat az elmúlt időszakban.


Biden kormány helyzete:

Joe Biden jelenlegi amerikai elnök és kormánya gondolkozik azon, hogy a korábbi elnök által hozott védővámokat felülvizsgálják, viszont azt továbbra is tényként állítják, hogy Kína tisztességtelenül viselkedik kereskedelmi partnereivel. Mindebből arra következtethetünk, hogy jelentős enyhülés nem várható. A felülvizsgáltat fő motivációja, hogy a jelenlegi védővámok különböző hatással vannak az amerikai vállalatok működésére, hiszen míg egy-egy cég ebből profitálni tud, addig másik vállalatok a védővámok okozta alapanyaghiány miatt válnak veszteségessé. Az Egyesült Államokban hamarosan elkészül a chipgyártási támogatás végső szabályzata. A Biden-kormányzat egyértelmű célja ezzel a szabályozással, hogy a Kínához hasonló nemzetbiztonsági kockázatot jelentő országokat elzárják a modern chipek gyártásához elengedhetetlen amerikai technológiától . Az amerikai félvezetőgyártási támogatás keretében több mint 50 milliárd dollár kerül majd szétosztásra az amerikai vállalatok körében, ezek közül a legismertebbek az Intel és az AMD.

Összegzés

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború mélyreható hatással van mind az Egyesült Államokra, mind Kínára, mind pedig a világ többi részére. Ebben a cikkben elemeztük a kereskedelmi háború hátterét, okait és főbb eseményeit, és áttekintettük az intellektuális tulajdonjogokkal kapcsolatos aggályokat is. A jövőbe tekintve nem várható, hogy hamar megszűnik a kereskedelmi feszültség a két ország között, mind Kína, mind Amerika kiemelten fontosnak tartja politikai és gazdasági érdekeit.

Commentaires


bottom of page